Welkom
Hydrocultuur

Wat is hydrocultuur?

Hydrocultuur is het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd. Het is een kweekwijze, die steeds vaker wordt toegepast. Niet alleen voor kamerplanten, maar ook voor groenteteelt in de kas zoals van tomaat en witlof.


Een belangrijk voordeel is het gemakkelijk en nauwkeurig doseren van voedingstoffen. Ook zijn veroorzakers van plantenziektes zoals schimmels en bacteriën eenvoudiger onder de duim te houden dan bij de traditionele kweek.

De planten die in water groeien hebben een ander soort wortels. Dit komt omdat water minder zuurstof bevat dan poreuze potgrond. De planten passen zich aan door een ander type wortels te ontwikkelen, dat voldoende zuurstof kan opnemen. Deze wortels zijn minder vertakt en hebben lange fijne haarwortels zonder wortelharen.

Er bestaan speciale plantenbakken voor hydrocultuur van kamerplanten. Het onderste gedeelte is gevuld met water, waarin zich de voedingsstoffen bevinden. Het bovenste gedeelte is gevuld met bruine kleikorrels, de wortels die daar groeien kunnen zuurstof opnemen uit de lucht. De plantenbakken zijn uitgevoerd met een waterstandmeter. Als het waterpeil beneden een kritisch punt is gedaald, moet het water weer worden aangevuld. Hydrocultuur vereist weinig intensieve zorg, daarom wordt het in kantoren en openbare gebouwen vaak toegepast.

Wilt u meer weten over hydrocultuur? Stuur ons gerust een bericht!
Actueel
Tuincentrum
Hovenier
Route
Contact
Ontwerp: TCWebmaster © 2008